Mobirise Website Generator

Over JEPPE!

Frederieke van Nes

Omdat ik zelf elke keer opnieuw ervaar hoeveel een mens kan leren van de omgang met paarden, wil ik dit graag met anderen delen. En dus werd de site “Met Jeppe” geboren toen ik mijn opleiding tot equitherapeut bij Chiron Center afgerond had.


Paarden kwamen in mijn leven toen ik een jaar of 7 was. Vroeger, op de manege, leerde ik een pony rond te sturen, te laten doen wat ik wil. Maar van echte samenwerking was nooit sprake. Door Jeppe, die een sterke eigen wil heeft, ben ik steeds meer gaan leren over andere - vriendelijker - manieren om met paarden om te gaan, buiten de gebaande manege-paden. 


Om anderen te leren hoe leuk het samenwerken met het wezen paard kan zijn, werk ik - naast de lessen die ik thuis en aan huis geef - als instructrice bij Boerderij op IJburg in Amsterdam. Hier geef ik kinderen en volwassenen les in het op een vriendelijke manier omgaan met de pony’s (en muildier Johnny!).


Voordat ik een opleiding tot equitherapeut heb gevolgd, heb ik de universitaire opleiding ontwikkelingspsychologie en de minor psychomotorische therapie (pmt) afgerond. Pmt is een lichaamsgerichte vorm van psychische hulpverlening. 


Binnen pmt worden onder andere oefeningen gedaan waarbij het gaat om samenwerking, leiding geven, bewust worden van je lichaam en grenzen aangeven. Om mij op dit gebied te ontwikkelen heb ik onder supervisie gewerkt als pmt’er bij het Waterlandziekenhuis in Purmerend, een cursus rots en watertraining (een psychofysieke sociale vaardigheidstraining) en een dagcursus yoga voor kinderen gevolgd. 
Jeppe

Omdat ik zo onnoemelijk veel van Jeppe leer, was er geen andere optie dan deze site naar hem te vernoemen. In alle lessen die ik zelf geef, zitten de lessen die Jeppe mij leert altijd ergens in mijn achterhoofd. 


Jeppe is een tinker (een Ierse pony) van 20 jaar oud. Sinds 12 jaar is Jeppe bij mij. We hebben al heel wat meegemaakt samen: stages, een trektocht, twee verhuizingen en vele wandel- en fietstochtjes. 


Met zijn grote bles die hij altijd wil laten kriebelen, zijn nukkige buien, zijn verrassende enthousiasme voor springen, en hoe hij tijdens een wandeling altijd gras gaat eten als mijn gedachten bij mijn werk of de afwas zijn, in plaats van wat we op dat moment aan het doen zijn. Vandaar: Met JEPPE! 


Het leren over andere -vriendelijker - manieren van omgaan met paarden begon toen ik Jeppe 10 jaar geleden uit de wei wilde halen. Hij had andere plannen dan ik en maakte dat met een schop duidelijk. Samen met de blauwe plek kwam de realisatie dat ik iets anders moest gaan doen. 


Dit ‘anders’ heeft zich na vele cursussen, lessen, stages, uitdagingen, frustraties en filosoferen vertaald in het trainen door middel van positieve bekrachtiging. Onder het kopje clickertraining kan je hier meer over lezen. Momenteel zijn we de uitdaging aangegaan dressuur aan de hand en clickertraining te combineren. Ook doen we af en toe mee aan een horse agility wedstrijd.


Jeppe woont samen met zijn kuddegenoten Saartje, Speedy en Valero. Deze pony’s kan je dus allemaal ook tegen gaan komen!

Meer weten?

Mail gerust met vragen 
Neem contact op