https://mobirise.com/

Wat is clickertraining?

Een feestje voor je paard!

- Foto's door Jos Bakker -

                                                                                                                  

Clickertraining is een manier van omgaan met je paard, waarbij je hem of haar beloont voor gewenst gedrag. Trainen wordt zo dus een feestje! Clickertraining zoals ik dat zie, is niet een 'tool' om iets van je paard gedaan te krijgen, maar een visie: Kijken naar wat je paard nodig heeft, wat hij zelf leuk vindt, hoe je dingen die hij minder leuk vindt, toch leuk kan maken, hoe je ervoor kan zorgen dat je paard de wei uitkomt om met jou wat te gaan doen. Timing, techniek, kennis van de werking van het paardenbrein en -lijf en een flinke portie geduld zijn hierbij allemaal even belangrijk.


Waarom heet het clickertraining?

Het heet clickertraining omdat vaak een zogenaamde clicker gebruikt wordt. Dit is een klein plastic dingetje dat *click* zegt als je erin knijpt. Als je niet met een clicker wilt werken, kan je elk ander kort geluid gebruiken. Je leert je paard dat hij wat lekkers of een andere beloning krijgt wanneer jij clickt of dat geluid maakt. Op deze manier kan je je paard precies laten weten wat hij goed doet, waarna hij zijn beloning later in ontvangst kan nemen.


Wat kan je je paard leren met clickertraining?

Je kunt het zo gek niet bedenken: voetballen, galopperen op commando, knielen, voetje geven, longeren, met je meerennen zonder touw, aporteren. Maar naast het aanleren van leuke dingen, is clickertraining ook een heel goede en prettige manier (zowel voor jou als je paard) om problemen aan te pakken. Is je paard bang voor injectienaalden, trapt hij wanneer je zijn voet wil optillen, of durft hij de tailer niet in? Clickertraining zou hierbij goed kunnen helpen. Mijn shetlander Saartje bijvoorbeeld, was een nachtmerrie voor de dierenarts. Saartje heeft met clickertraining geleerd dat een injectie sneller voorbij is als ze geduldig blijft staan. Gewoon door dit met haar te oefenen en haar veel te belonen voor ontspanning en geduld.


Doet je paard dan niet alleen nog maar dingen voor voer?

Nee. Door clickertraining kunnen paarden erachterkomen dat samenwerken, met elkaar leren, getraind worden, heel leuk kan zijn! Bij het ene paard speelt voer wel een grotere rol in de motivatie dan bij het andere. Maar met een goede training hoef je niet steeds opnieuw te belonen voor dingen die je paard al kent. Je gebruikt het clickeren dan om steeds verder te komen, uitdagingen aan te gaan. En zeg nou zelf: Heb je liever dat je paard iets doet omdat hij er een beloning voor krijgt, of omdat hij weet dat hij anders een tik met de zweep krijgt?


Wil je graag les in clickertraining?

Neem contact op om een afspraak te maken. Tot snel!

CONTACT PAGINA